Ieder mens is een lopende paradox

Ieder mens is een lopende paradox

Heb je je weleens afgevraagd waarom alle mensen die je goed kent eigenlijk een beetje raar lijken? En dat de enige mensen die normaal lijken, de mensen zijn die je niet goed kent? Dat komt omdat we allemaal een of meerdere kanten hebben die we niet graag laten zien aan de buitenwereld of wellicht niet eens kennen van onszelf. Kanten die we minder mooi vinden en die wellicht ook minder mooi zijn in een bepaalde context. Als een ander je niet zo goed kent, lukt het best om die kant verborgen te houden. Dit kost veel energie en is vermoeiend. 

Als mens maak je verbinding met anderen vanuit een heelheid. Accepteren dat je opgebouwd bent uit verschillende en soms ogenschijnlijk tegenstrijdige kwaliteiten, deze omarmen en de confrontatie aangaan om ze als een geheel te laten samenwerken maakt het mogelijk om relaties aan te gaan vanuit een consistent en consequent gevoel.

In mijn praktijk zie ik dat de meest succesvolle en gelukkige mensen, de mensen zijn die uiteenlopende kwaliteiten kunnen verenigen en deze in de praktijk inzetten. Dit kunnen ze omdat ze nuttig gebruik maken van de paradoxen in zichzelf. Ze omarmen de ogenschijnlijk tegenstrijdige kwaliteiten in zichzelf en benutten deze naar gelang de omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een nauwgezette en planmatige vrouw die na het verdwijnen van haar baan als manager binnen de financiële sector een creatieve onderneemster wordt en succesvol is in de kledingbranche.

Hoewel we als mens doorgaans slecht in staat zijn om paradoxen en tegenstrijdigheden te hanteren, schuilen in ieder van ons tegengestelde kwaliteiten. Voorbeelden zijn een gestructureerde creatieveling, een associatieve doorzetter of een georganiseerde chaoot. De uitdaging ligt in het accepteren en verbinden van deze uitersten. Want In onze maatschappij zijn wij gericht op direct resultaat en houden we niet van tegenslagen. Om paradoxen te leren hanteren en benutten, moet je fouten durven maken. Leren van tegenslag is essentieel voor het integreren van de uiteenlopende kanten binnen jezelf.

Bedenk dat de weg naar succes die we uitstippelen niet recht omhoog is. Daar zitten onverwachte hoeken in. Serendipiteit, of te wel iets onderweg vinden of ontdekken terwijl je op zoek was naar iets anders, is een verschijnsel dat nauw samen gaat met de paradoxen in ons als mens. Open staan voor het onverwachte en daarmee omgaan zoals het zich op dat moment aandient, helpt ons om successen te behalen en resultaten neer te zetten. Als je wendbaar en veerkrachtig bent, kun je met iedere storm meebewegen.

Hoe kunnen we uitersten van onszelf samen laten werken en ten dienste laten staan aan ons geluk en succes? Daar zijn de volgende drie manieren voor:

Accepteren

Door te aanvaarden dat we een lopende paradox zijn! Accepteer dat je niet altijd even consequent bent en dat je zelf verantwoordelijk bent voor je gedrag in een bepaalde situatie. Je hebt een breed palet aan gedragingen om uit te kiezen en het is aan jou welk gedrag je inzet. Patronen kun je doorbreken en je wordt niet beperkt door eenzijdigheid.

Van je fouten leren

Neem de verantwoordelijkheid te kunnen kiezen uit het brede palet aan gedragingen. Al dan niet middels het maken van fouten en de correctie ervan. Er is geen enkel persoon zonder fouten, maar wel mensen die niet leren van hun fouten en ze keer op keer herhalen. Deze mensen maken te weinig gebruik van hun eigen waardevolle paradoxen om andere oplossingen te vinden voor uitdagingen en worden telkens opnieuw geconfronteerd met deze uitdagingen.

(Zelf)compassie

(Zelf)compassie te leren hebben. Door te vergeven, geef je jezelf de kans om opnieuw te beginnen. Er is niets mooiers dan opnieuw te mogen beginnen, maar de angst voor het nieuwe overschaduwt vaak het plezier ervan. Net zoals trots een schaduw werpt op het vermogen om te leren. Zelfcompassie en compassie voor je omgeving en voor anderen die fouten maken, maakt het mogelijk om kansen te zien in plaats van beperkt te worden door emoties. Het maakt het mogelijk om jezelf en de ander als mens te zien en niet als een ‘foutenmaker’.

Kortom: wees blij dat je een georganiseerde chaoot bent, een kwetsbare sterke of een hartelijk betonblok! Het mooie is dat als je zelf het brede spectrum accepteert dat jij bent, je mensen, ideeën en situaties aantrekt die dat ook zijn. En dit schept meer kansen. Tegenslagen horen bij het leven, maar je vindt iedere keer een (nieuwe of andere) weg en je groeit er steeds van.

En dat is precies wat je gelukkiger maakt!

Op 23 januari 2018 zal een bijzondere masterclass plaatsvinden “De Kracht van Paradoxen in Leiderschap”. Wil je meer informatie hierover, ga dan naar Masterclass en schrijf je snel in. Er is een beperkt aantal plaatsen. 

Interview Finacieel dagblad, 7 januari 2017

'Ik heb mijn Jaguar niet gekozen, hij koos mij'

Managementcoach Daniella Balabanova (43) heeft een taupekleurige Jaguar XF 3.0D V6. 'Ik heb een masculiene rijstijl' - Erwin Wijman

BEDRIJF
Met Balabanova Individuele & Organisatieontikkeling sta ik mensen en teams in organisaties bij in hun ontwikkeling of als er uitdagingen overwonnen moeten worden, bijvoorbeeld als iemand een stap wil maken en het lukt niet. Of als er misverstanden of samenwrkingsproblemen in teams zijn.
Ik werk voor ministeries, gemeenten, accountantskantoren, advocatenfirma’s, ICT-bedrijven en het mkb. In 2015 werd ik uitgeroepen tot Beste Zaanse Zakenvrouw van het jaar.
AUTO
Een Jaguar XF3.0 Hij is taupe en heeft lichtbeige leren bekleding. Hij reed mijn leven in, toen ik veertig werd, nu drie jaar geleden. Ik heb hem niet gekozen, hij koos mij. Het is mijn vijfde auto sinsds ik zelf mijn geld verdien. En de fijnste. Het is echt een combinatie van kunst en betrouwbaarheid. En een stukje thuis onderweg. Hij is veilig, comfortabel en mooi. Ik hou van licht, lucht en snelheid en die zitten alle drie in deze auto.

WAARDE
Hij is van 2010, ik kocht hem drie jaar geleden voor €40.000,-. Maar de waarde voor mij is vele malen groter. Omdat ik er zo veel in rij.

ACCESSOIRES
De vewarmde stoelen en stuur, dat zijn de mooie kleine dingen des levens. De ultieme luxe na een lange en drukke werkdag.

KILOMETERS
50.000 per jaar

RIJGEDRAG
Ik heb een massculiene rijstijl. Ik hou van snel en pittig. Maar ik hou niet van het asociale rijgedrag de je meer en meer ziet met de toenemende drukte.

INDRUK OP ANDEREN
Mensen reageren wisselend. Sommige zijn oprecht blij, en complimenteren me. Anderen hebben minder begrip. Wat ze dan precies zeggen onthoud ik noot. Dat zal zoiets zijn als dat ik een grote auto. En dat dan een beeetje dubbelzinnig uitgesproken. Ik reageer er altijd positief op.

UITSTRALING BEDRIJF
Het is geen doorsneeauto en ik vind ook dat ik geen doorsneebedrijf heb. Ik heb een veeleisend beroep door mijn emotionele betrokkenheid, maar ik beschouw mijn werk niet als werk. Het is mijn tweede kind. Ik zie vaak mensen die even niet weten welke kant ze moeten opbloeien.
STATUS
Ik heb er diep respect voor dat iemand deze auto kan ontwerpen en weeer anderen hem kunnen maken. Dat vakmanschap. Ik ben ook trots op mijn eigen vakmanschap. Ik draag bij aan het geluk en welzijn van mensen.
ONDERHOUD
Autobedrijf Brakenhoff in Westzaan. Ze zijn persoonlijk betrokken.

DROOMAUTO
Een Bentley Continental GT. Dat is zo’n gedistingeerde en sportieve auto. Een bijzondere kunstwerk ook, mysterieus en pittig. Wie weet kan ik deze ooit rijden. Ik laat me graag verassen door het leven.

 

Daniella Balabanova, Beste Zaanse Zakenvrouw 2015

Daniella Balabanova, Beste Zaanse Zakenvrouw 2015

Op 25 maart vonden voor de zesde keer de verkiezingen voor de eervolle titel Beste Zaanse zakenvrouw 2015. Twee prijzen werden toegekend: de juryprijs en de publieksprijs.  

In de categorie Beste Zaanse Zakenvrouw 2015 zonder personeel, won Daniella Balabanova, eigenaar van Balabanova B.V. Individuele & Organisatie Ontwikkeling. Zij ontving zowel de jury- als de publieksprijs.

Daniella Balabanova is eigenaar van Balabanova BV en begeleidt en coacht besturen, ondernemers, leidinggevenden, professionals, teams en afdelingen bij verander- en ontwikkelingstrajecten. Thema’s als Persoonlijk Leiderschap en Samenwerkend Ondernemerschap staan daarbij centraal. Balabanova rondde meerdere studies af, waaronder Psychologie aan de Rijksuniversiteit Leiden en Executive MBA aan de Business Universiteit Nyenrode. Ze was werkzaam bij verschillende werkgevers en volgde in 2011 haar passie met de oprichting van haar eigen bedrijf. Sindsdien weet zij op professionele wijze vakkennis, zakelijk instinct, (regionaal, landelijk en internationaal) ondernemerschap en een strakke bedrijfsvoering te combineren met een warme sociale opstelling en een betrokken en bezielde blik op de wereld. Al deze ingrediënten hebben geleid tot bovenstaande welverdiende en eervolle titel. Blijkbaar levert haar bijdrage veel duurzaam tevreden opdrachtgevers op, want klanten stemden massaal op haar als Beste Zaanse Zakenvrouw 2015.

Oordeel jury

De jury oordeelde: “Daniella Balabanova maakt dromen waar door haar professionaliteit, oprechte aandacht voor haar klanten en zakelijkheid. Er zijn veel dienstverleners die zich op papier vergelijkbaar presenteren, maar Daniella onderscheidt zich doordat zij een aantoonbare ontwikkeling kan laten zien bij haar klanten.”

Balabanova: “Ik ben enorm dankbaar dat ik beide prijzen heb gewonnen. Het winnen van de verkiezing geeft mij als vakvrouw en ondernemer een breder podium en erkenning dat ik mijn gave en passie op de juiste wijze inzet.” Balabanova werkt voor grote en midden grote organisaties zoals banken, gemeenten, ministeries, accountant- en advocatekantoren en tevens voor diverse mkb bedrijven. Als Beste Zaanse Zakenvrouw 2015, geeft Daniella Balabanova in mei en juni een reeks mini-symposia in het Kunstcentrum en bij ARTZaanstad. In juni geeft zij in De Bieb een lezing en in dezelfde maand treedt zij op als Keynote spreker bij een landelijke bijeenkomst van een grote organisatie met ruim 600 genodigden.

The Return on Education of Daniella Balabanova

RED-Series: Best Zaandam Businesswoman of the Year 2015

The Return on Education of Daniella Balabanova

Daniella Balabanova has a background in Psychology and is owner of Balabanova B.V. She guides and coaches boards, entrepreneurs, leaders, professionals, teams and departments in change and development processes. The key themes in this are contributions to vitality, inspiration, wisdom and balance. Daniella is alumna of the Executive MBA at Nyenrode and talks in this RED-series about her Return on EDUCATION. She was voted ‘Best Zaandam Businesswoman of the Year 2015’.

Meaningfulness

In my work, I guide organizations in change and development processes. I do this at the team level and on an individual basis. During my MBA, I learned a great deal about how business really function, and what the relationship is between processes, relationships and content. As a result, I understand which bottlenecks people in responsible positions face in their work, and can guide them with this. I believe in the connection between economic and social structures. This is the basis for meaningfulness, on which successful organizations build. It reveals opportunities to people, so that they dare to take on challenges and can develop themselves. During my MBA, I learned how I can help executives find the right balance between their social, emotional sides and business challenges. As a psychologist, I believe in the added value of business spirituality. I got confirmation of this at Nyenrode.

Social sciences in business context

My Executive MBA broadened my perspective in an exceptional way. I studied BUSINESS PROCESSES in depth and gained a great deal of knowledge about the way in which economic and social interests within organizations influence how the people who work there act. This was extremely valuable. Thanks to my MBA , I am able to link together my academic background in the social sciences to the broad economic and strategic context.

Sustainable relationships

The MBA at Nyenrode has awakened the businesswoman in me. My business instincts have been activated and I have gained insight into how I want to lead large projects, initially, and later on my OWN BUSINESS. What are my core values? What makes my company unique? These are questions I have found answers to. Key starting points for Balabanova are entrepreneurship, professionalism and tight business operations. But by far the most important is a long-term relationship with my customers. This ensures continuity and fits in perfectly with my own personality. It suits who I am.

Guiding people

Nyenrode enabled me to develop another side of myself. This is still of great value to my company, and my election as ‘Best Zaandam Businesswoman of the Year’ is one of the examples that illustrates this. I also acquired the right expertise to be able to guide my customers well. Whether it involves a change process for a team or an executive manager who has to take strategic decisions, I have enough knowledge and insight to be able to guide them. I therefore highly recommend Nyenrode to everyone who wants to develop themselves professionally, and who wants to look for connections between social and economic themes.